T. B. M. M. B: 27 25 . 2 . 1988
Gönül Dostu; Akın GönenKalbi Gönlü Güzel insan; Kamu Yöneticisi, Belediye başkanı, Milletvekili, Vali, Devlet Adamı, Hukukçu, Siyasetçi Sayın Akın Gönen; Türkiye Cumhuriyetinin Yetim Öksüz ve Kimsesizler için hazırlayıp Meclise sunduğunuz 2828 sayılı yasaya bir madde ekletmen yetim Öksüz kimsesizlerin sorunlarının çözülmesi takdire şayandır.
Ülkesini seven kendini Yetim Öksüz ve kimsesiz çocuklara adayan en değerli insan;
İzmir Milletvekili Sayın Akın Gönen gibi düşünüp Devlet korumasında kalan çocuklarımıza, gençlerimize uygulanan kanunlar nezdinde çocukların lehine uygulamak, kurum personelin göstermesi gereken sevgi ve ilginin karşılığı olarak Bir Cumhurbaşkanı, Başbakan, Bakan, Milletvekili, Hâkim, Avukat, mühendis Öğretmen, sanat ve sanatçıdır diyen Sayın Akın Gönen büyüğümüz kimsesizlerin babası
Devlet korumasında kalan çocuklarımızın hayata tutunmalarını sağlamak için Aktif görevdeyken de emekli olduktan sonrada Yetiştirme yurtlarında kalan ve barınan çocuklar için hiçbir zaman ilgisini ve elini çekmeyen en üst düzey de ve çocukların geleceği için hep kafa yormayı kendine vazife addetmiş Halende etmektedir.
Belli yaşa ulaşmasına rağmen halen Devlet korumasında kalan çocukların yaşamları hakkında güzel projeler üretmek için emek harcayan çocuklarımızı topluma kazandırmak için mücadele eden yapısıyla bizleri onur ve gururlandırıyor.
İyi ki varsın Bakanım.
“Sabır ile tecrübe her zaman kazanır. Derdin”
Saygılarımla TÜRKİYE BÜYÜYK MİLLET MECLİSİ TUTANAĞI T. B. M. M. B: 27 25 . 2 . 1988 Tutanağı
— İzmir Milletvekili Akın Gönen’in, 24.5.1983 Tarih ve 2828 25 . 2 . 1988 0: 1 Sayfa Sayılı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanununa Bir Ek Madde Eklenmesi Hakkında Kanun Teklifi ve Sağlık ve Sosyal İşler; Plan ve Bütçe komisyonları raporları (2/5) (S. Sayısı: 13) 181:188
BAŞKAN — Gündemimizin, «Kanun Tasarı ve Teklifleriyle Komisyonlardan Gelen Diğer İşler» bölümünün üçüncü sırasında, İzmir Milletvekili Akın Gönen’in, 24.5.1983 Tarih ve 2828 Sayılı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanununa Bir Ek Madde Eklenmesi Hakkında Kanun Teklifi ve Sağlık ve Sosyal işler; Plan ve Bütçe komisyonları raporlarının görüşmelerine başlıyoruz. Komisyon ve hükümet hazır. Kanun teklifini görüşmeye başlıyoruz. Komisyon raporunun okunup okunmamasını oylarınıza sunuyorum. Raporun okunmasını kabul edenler.. Etmeyenler… Okunmaması kabul edilmiştir. Sayın Akın Gönen; buyurun efendim.
AKIN GÖNEN (izmir)
— Sayın Başkan, değerli arkadaşlarım; hepinizi saygıyla selamlıyorum.
Görüşmekte olduğumuz bu kanun teklifi vesilesiyle, sosyal bir yara şeklinde olan, toplumda, yazılı basında, radyo ve televizyonda, günlük yaşantımızda, zaman zaman acı örneklerini gördüğümüz, acı tabloları birlikte yaşadığımız bir konu, değerli reylerinizle çözüme kavuşacaktır. Bu konuyu şöyle gözden geçirdiğimiz zaman, 1921’li yıllarda Himaye-i Etfal Derneği, harp şehitlerinin çocuklarını korumak için kurulmuş; 1949 tarihinde konu, devlet görevleri arasına alınmış ve 1957 tarihinde daha geniş bir açıdan bakılarak, mahallî idarelerin kurdukları birliklerin görev alanına verilerek, devletin denetimi getirilmiş; 1983 yılında da, 1982 Anayasasının sosyal devlet ilkelerine uygun şekilde, 2828 sayılı Yasa tanzim edilerek kurumsallaşma sağlanmıştır.
Bugün getirdiğimiz bu teklif, 2828 sayılı Yasanın meydana getirdiği kurumsallaşmanın eksiğini tamamlayıcı, o yasanın işlerliğini sağlayıcı bir değişikliktir. 2828 sayılı Yasa, katma bütçeli bir »tüzelkişilik şeklinde, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumunu tanzim etmiştir. Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı bünyesindeki bu Genel Müdürlük, bakıma muhtaç çocuk kavramını geniş açıdan ele alıyor; çocukların korunma kararını, kendisi takip ederek alıyor; çocuklarımızı, anasız babasız veya her ikisi olmayan veya anası babası olup da fuhuş, uyuşturucu madde tehlikesiyle karşı karşıya olan vatan evlatlarını koruma altına alıyor, bakım altına alıyor, onların meslekî eğitimlerini sağlıyor ve topluma kazandırılmaları içtin de ciddî bir çalışma, kurumsal bir düzen getiriyor. Çocuk. Esirgeme Kurumumuz, bu görevini bütçe imkânları, araç, gereç ve bina imkânları dahilinde gücünün yettiği kadar yapmaya çalışmaktadır ve bunda da muvaffaktır. Kendilerine teşekkür etmemek haksızlık olur.
Burada, 2828 sayılı Yasanın işlemeyen bir tarafı var. Çocuk, yetiştiriliyor, meslekî eğitimini görüyor, çoğunlukla bir beceri kazanıyor; ama bugünkü mevzuat karşısında, iş sahibi olması, işe girmesi fiiliyatta mümkün olmuyor.
1987 yılının Temmuz ayında 1 180 çocuğumuzun koruma kararı kalkmıştır. Bunlardan 500 civarında olanı işe yerleşmiş, 623 çocuğumuz ki, bu 623 çocuğun da 458’i meslekî eğitimden geçmiş, meslek sahibi olmuşlar işe girememişlerdir. Bu gösteriyor ki, meslek sahibi olsalar da, ‘bugünkü mevzuat çerçevesinde, bunların işe Girmeleri mümkün değildir. O zaman, teklifimiz bu kurumsal yapıya, bu sisteme işlerlik getirmek için tek maddeyle gelmiştir. Tek maddeyle gelmesi, işin hafife alınmasından değil, 2828 sayılı Yasanın mükemmel şekilde hazırlanması, sadece işlemeyen hu kısmının işler hale getirilmesi içindir. Bu hususu, değerli konuşmacıların takdirlerine sunuyorum.
Gelen değişiklik ile, kamu ile ciddî temas kurulmuş, mevcut kadro imkânlarına göre hesaplamalar yapılmış, her yıl ortaya çıkan işsiz evladımızın adedinden fazla kadro ihdasını öngörecek bir düzenleme getirilmiş ve bu kadroların artması otomatiğe bağlanarak, kadro arttıkça, bu binde bir oranı da otomatik olarak artacak, sayı arttıkça Çocuklarımız otomatik Olarak işe yerleşecektir.
Kanunda belirtilen sınav konusu da, çocukların kendi aralarında olacak bir sınavdır; yeterli kadro içerisinde çocukların kendi aralarında yarışmalarını, değerlendirilmelerini sağlayacaktır; siyasî veya başka hiçbir yönü yoktur. Ayrıca, maddenin ikinci fıkrasına konan Çocuk Esirgeme Kurumuna müracaat şartı da, kurumlar arasındaki koordinasyonu sağlayıcı bir mekanizmadır;
Mahkûmlarda ve sakatlarda olan aksaklıkları giderici, onlarda görülen darboğazları aşıcı bir hükümdür.
Böylece, Çocuk Esirgeme Kurumu, hem kurumlar arasında koordinasyonu sağlayacak, hem de bölgeler arasında; Kars’taki çocuğun Kars’ta, İzmir’deki çocuğun İzmir’de, kendi branşına uygun, sosyal yapısına, fiziksel durumuna, ruhsal durumuna uygun sekide işe yerleşmesini sağlayacak bir distribütör görevi görecektir.
Teklifin ‘bu şekle gelmesine kadar emeği geçen, başta Sayın Başbakanımıza, Maliye ve Gümrük ve Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlarımıza ve bu bakanlıklarımızın değerli yetkililerine konuyu kamu Gündeminde sürekli olarak tutan basın ve Televizyonun değerli yöneticilerine; Sağlık ve Sosyal işler ve Plan ve Bütçe Komisyonunun bu konuya yakın ilgi gösteren tüm üyelerine gönülden teşekkür ediyorum. Onlara teşekkür etmeden geçmenin haksızlık olacağının bilincindeyim.
Kanunlaştığı takdirde, uygulamacıların elinde aynı inançla, kanunun ruhuna uygun olarak uygulanarak çocuklarımızın,geleceğimizin teminatı olan ipek gibi yavrularımızın bir an önce işe yerleştirileceğini ümit ediyorum.
Bu vesileyle, bütün konuşmacılara, değerli Meclisin bütün üyelerine gönül dolusu teşekkür ediyor, sonsuz saygılar sunuyorum. (Alkışlar)
BAŞKAN — Teşekkür ederim Sayın Gönen. Efendim, kanun teklifinin tümü üzerindeki görüşmeler tamamlanmıştır. T. B. M. M. B: 27 25 . 2 . 1988 O: 1 Maddelere geçilmesini oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Etmeyenler… Kabul edilmiştir.
1 inci maddeyi okutuyorum : 24.5.1983 Tarih ve 2828 Sayılı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanununa Bir Ek Madde Eklenmesi Hakkında Kanun Teklifi
MADDE 1. — 2828 sayılı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanununa aşağıdaki ek madde eklenmiştir.
EK MADDE 1. — Kamu Kurutan ve Kuruluşları, reşit olana kadar Sağlık ve Sosyal Yardım Balkanlığı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından ‘bakılan ve korunan çocuklar için, her yılbaşındaki, hangi statüde olursa olsun, serbest kadro mevcutların binde biri nispetindeki kısmı ayrılarak bu çocuklar arasında yapılacak giriş sınavlarında başarılı olanlar arasından atama yapılır.
Bu maddeden yararlanmak isteyenler, 18 yaşını tamamladıkları tarihten itibaren, Kamu Kurum ve Kuruluşlarına; Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü vasıtasıyla başvurmaları zorundadırlar. 28.02.1988 yılı