Geleceği Temsil Edecek Z Kuşağı Neden Yurtdışında Yaşamak İstiyor?
Şeyma Sonkur
1994 yılında Niğde’ de doğdum. Ailenin en küçük kızıyım. İstanbul`da ikamet ediyorum. Şuanda Üniversite Öğrencisiyim. Gazetecilik alanında profesyonel şekilde eğitim alarak gönüllülük esasıyla platform dernek ve STK (Sivil Toplum Kuruluşlarında) makaleler, dergilerde köşe yazıları yazdım. Yine aynı şekilde gönüllük esasıyla; kitap seslendirmeleri yaparak, hayatıma bu alanda da tecrübeler kattım. Ayrıyeten; birden fazla resmi kurumda iş tecrübelerim oldu.
Balkan ülkelerine karşı olan ilgim sayesinde, başvurular yaparak 02.07.2019 tarihinde Balkan ülkelerinden Makedonya (Struga) şehrinde Erasmus+ Gençlik Değişimi yapma fırsatı yakaladım. Balkan ülkelerine olan sempatim Makedonya`nın kültürü, doğası ve yaşama şekliyle daha ileri hayranlık boyutuna geçti.
Bu sayede kendimi Balkan Haber bünyesinde köşe yazarı olarak buldum. Bana böyle özel görevi vermelerinden dolayı Balkan Haber yönetim kurulu ve tüm ekibine teşekkür ediyorum. İnşallah bugünden sonra yazacağım yazılarla hayata bakış açınıza bir nebze de olsa katkı sağlamış olurum…
1.Evetttt, uzun suredir yazmıyor, herkesin olduğu gibi benim de kendime göre kafa yoğunluğumdan kalemim yazı tutmuyor satıra dökülmüyordu. Uzak kaldığım için okurlarımdan özür dileyerek satırlarıma başlamak istiyorum.
Bugünkü yazımı sürekli dilimizden düşürmediğimiz, satıra almamız gereken “Z KUŞAĞI ve YURTDIŞINA NEDEN GİTMEK İSTİYOR” konusunu kaleme alarak, sizlere duygu ve düşüncelerimi bilimsel yazıların küçük kesitleriyle sunup yazmaya, aktarmaya çalışacağım.
Şimdiden keyifli okumalar dilerim…
Evetttt biliyoruz ki, Konumuz Z kuşağı.
Zoomers da denilen Z kuşağı, 1996 yılından sonra doğan gençleri tanımlamak için kullanılıyor. Z KUŞAĞI tanımı; siyasi partiler, reklam verenler ve şirketlerin odağında yer alıyor.
Bugünlerde çok sık konuşulmaya başlanılan konu “Z KUŞAĞI” aslında uzun süredir onlar hakkında araştırmalar yapılıyor. Başta eğitim ve iş dünyasının bu gençler için neler yapması gerektiği konuşuyor. Ancak biz yeni keşfetmiş gibiyiz. Bazı temsilciler, üniversite çağına gelen bu kuşağı tıpkı Y kuşağı gibi apolitik olmakla, bencillikle eleştiriyor. Ancak ‘sessiz’ diye nitelendirilen bu kuşağın temsilcileri istediklerinde seslerini çok da iyi duyurabiliyor.
OECD (Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü) Gençlik Politikaları Ekibi’nden politika analizine göre, Z kuşağını olusturan 15-24 yaş aralığındaki gençlerin dijitalleşme, otomasyon, iklim değişikliği gibi küresel değişimlere maruz kalan ve uzun vadede bu değişimlerin etkileri ile yaşayacak bir kuşak olduğu ifade ediliyor.
Bu kuşak, bilgi ve eğitime ulaşım ile teknolojik yatkınlık konularında diğer kuşaklara göre çok daha avantajlı konumda olmasına rağmen ekonomik anlamda özellikle istihdam konusunda diğer kuşaklara göre zorluk yaşıyor. Y kuşağını yetiştiren X kuşağı gelenek ve göreneklere daha bağlı ve Y kuşağının üniversite okuma oranı ise biraz daha yüksek.
Z KUŞAĞI YURTDIŞINDA YAŞAMA İSTEĞİNİN NEDENLERİ
Üstte yer alan bilgileri baz alarak konuyu daha detaylı halden sonuca ulaştırmak gerekirse, Z kuşağı Teknoloji çağıyla büyüyen “hak ettiğini alma” peşinde ve gerekli şartların da yurtdışında sağlandığını inanarak hareket ediyorlar. (Z) Nesli, diğer kuşaklarından yaşamsal koşullarını görerek, tam kendi ayakları üzerinde durma, zamanında neyi ne kadar yapabileceğini görmeye başladı.
Yani anlayacağınız;
“Ben hak ettiğimi burada değil, yurtdışında bulacağım” düşüncesiyle beyin göçü doğuyor.
“Gençler neden Türkiye’de hak ettiğini bulamayacağını düşünüyor?”
sorusuna yanıt olarak ise artan işsizlik, gelecek kaygısı, daha sosyal ve demokratik olduğu düşünülen ülkelerde yaşama isteği, liyakate güvenin azalması gibi nedenler olduğu gözler araştırmalarda da baz anılarak sunuluyor.
Burada anlatmak istediğim, kuşak bazında ne kadar ele alsak da onları eleştirmek sorunları surekli onlara sunmak yerine, onları daha yaşanılabilir, daha imkanlı yaşamsal koşularla, onları anlamaya çalışmalı ve dikkate aldığımızı net şekilde gösterimiz gerektiğidir.
Günümüz sorunlarından olan yazımı burada noktalandırarak, sorunlardan ziyade farkındalık hissiyatını, yeniden hissettirebilmek için umut dolu farkındalıklarla başka satırlarda buluşmak dileğiyle diliyorum.
Sağlıcakla kalın…
/